oke..watch diz video
ayam da menjadi lauk utama dlm menu harian..
ayam nie kte bole bt mkn,bulu die bt bole bt bulu tangkis...haaa,klu na tao...klu scra tradisional..bulu ayam bole bt bantal ...menarik kan...
mira na tnjuk dlu hidangan & menu telur..besh2...jom2 ,kte lihat..
telur bistik |
telur bungkus |
yg nie mira bg skali nan resipi...bole cube2 an...kikiki....
telur dadar mayonis |
ho3...tersebut adalah kegunaan ayam dan hidangan telur yg mnyelerakan..agagaga...klu bt mkn ag besh kan..mira na ajak
ayam percik.. |
sate ayam |
kfc |
serunding ayam |
Ayam Panggang Bermadu
Bahan-bahan:
1kg kepak ayam
1 senduk besar minyak bijan
2 senduk besar madu (kalau u suka manis, tambahkan lagi )
sedikit serbuk lada sulah (sesuka hati, siapa yang suka pedas, tambahlah lagi)
sedikit garam secukup rasa
Cara memasak:
Gaulkan ayam bersama madu, minyak bijan, serbuk lada sulah & garam hingga rata. Perapkan semalaman atau lebih dan selepas tu, boleh lah dipanggang ayam tu.....
oke...2 die..bg 1 dlu...mira tmbah ag 1 oke..disebab an mira nie org phg..so,mira na bg resipi yg menunjukkan resipi dri phang..ngee~~~
Ayam Golek Seri Pahang Bahan-Bahan:
1 ekor ayam (dibersihkan)
300 gm bawng merah (dikisar halus)
5 cm halia (dititik)
2 sudu besar rempah kari ayam 2 keping asam gelugur
2 biji kelapa parut (diperah 3 cawan santan)
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasak:
- Satukan bawang merah, serai, serbuk kari, garam, gula, asam gelugur dan santan di dalam kuali yang besar, kemudian didihkan perlahan-perlahan di atas api yang kecil selama 20 minit.
- Apabila kuah hampir pekat, masukkan ayam dan kacau dari semasa ke semasa sehingga ayam separuh masak.
- Angkat ayam kemudian panggang di atas bara api selama 10 minit. Semasa dipanggang, balik-balikkan ayam sambil disiram kuah yang selebihnya.
- Bila masak, bolehlah dihias mengikut citarasa tersendiri. hidangkan bersama minuman,
6mpk mcm sng an..huk2..selamat mencube yer... :)
No comments:
Post a Comment