Tuesday, April 19, 2011

uj!aN itu pErLu ^_^

Apa jua bala bencana singgah menerpa
Menguji jauh mananya sabar kita
Mungkin selama ini kita terlupa

Kita terlalu leka dengan nikmat kurniaanNya

Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

Bila kesusahan

Terasa hidup terlalu payah
Berbagai persoalan menerjah
Baru minta petunjuk hidayah


Usah berputus asa
Kerana ada rahmat disebaliknya
Yang tidak kita ketahui
Dalam hidup ini
Teruslah berdoa

Pada Allah

Pengasih…Pemurah dan Penyayang

Kita terlalu leka dengan nikmat…kurniaanNya

Maka diberi sedikit ujian
Menguji tahap keimanan dijiwa

kenapa ujian itu perlu??
  1. supaya kite menangis>>mgkin sebab da lame rupanya kite x menangis kerana ALLAH.
  2. muhasabah diri >> dlm kehidupan seharian kita hanya melihat diri kita tanpa meletakkan situasi individu lain dalam kehidupan
  3. gelak tawa yg berpanjangan >> sudah banyak ALLAH berikan nikmatNYA ..mgkin masanya utk DIA mengingat kan kita akan kehidupan yg abadi.
  4. supaya kita kembali kepada NYA dlm apa jua keadaan >>susah mahupun senang kehidupan ini semuanya berpunca daripada DIA.
  5. ada lagi individu yg lebih payah daripada kita >>sewaktu diuji kite sering putus asa & mengeluh..fikirlah bhw ada lagi insan yg lebih buruk nasibnya daripada kite.
  6. memikirkan ibadah seharian,wajib mahupun fardhu kifayah yg dilaksanakn kepada ALLAH samaade lengkap & menetapi syarat sah ataupun tidak..


selepas diuji barulah kita sedar bahawasanya begitu sukar sekali untuk menjaga hati kita agar tidak mudah rapuh ,tahan dan sabar dalam apa jua keadaan.
menjaga hati sebagai 'rumah' bagi jasad luaran bukanlah sesuatu yang mudah.
ditambah pula dengan nafsu ammarah yang selalu mengajak kepada keburukan,sungguhpun telah melakukakan kebaikan dan amal soleh,namun tanpa pengawasan dan sikap berjaga-jaga seseorang itu mudah terjebak dengan penyakit hati.

hati yang sempurna adalah hati yang dipenuhi dengan nilai ibadah yg benar iaitu dengan melakukan suruhan dan perintah hanyalan kerana ALLAH.
justeru,hanya kerana kita adalah yg bernama manusia,kita tidak mungkin akan menjadi seorng yg sempurna.meskipun,kita telah dididik dan diasuh dengan didikan agama yg kukuh.tidak semua dapat dipraktikkan dlm kehidupan harian.
jadi,ujian adalah salah satu cara untuk memperbaharui hati kita..supaya ,mazmumah kite x akan merosakkan agama kita...
selain itu,supaya kita dapat membendung diri agar bersederhana dalam apa jua perkara sama ada dlm membenci,mencintai,memuji,mencaci...
segala khilaf dpt diatasi & dibendung dengan cara yang betul agar dapat mengelakkan permusuhan..
semoga ALLAH perbaiki hati kite agar hidup menjadi lebih baik ,tiada khianat,hasad dengki,dan dendam sesama manusia.
hati kite juga moga-moga dilimpahi oleh ilmu dan hikmah hingga   kita dapat menyuluh hati dan kehidupan supaya lahir dan batin bersyariat,agar lahir & batin menjadi taat.

~apapun yg terjadi,bersabar lah mahupun kesabaran itu sendiri memerlukan kesabaran..sabar lah kerana orang yg bersabar kerana diuji adalah antara orang yg dimuliakan ALLAH kerana DIA menyayangi hambaNYA..~

No comments:

Post a Comment